söndag 6 oktober 2013

Chokladkolapaj med lingon


12 bitar

Pajdeg
100 g smör eller margarin
1⁄2 dl strösocker
3-3,5 dl mjöl- & grynblandning (t ex 2/3 havregryn/boveteflingor och 1/3 mjöl av något slag)
Ev 1 msk kakao

Fyllning
1 1⁄2 dl vispgrädde eller mjölkfri gräddersättning (t ex havregrädde, sojagrädde eller kokosgrädde)
50 g smör eller margarin
1 1⁄2 dl ljus sirap
200 g mörk choklad , ca 40% kakaohalt
1 1⁄2 dl lingon

Servera med vispad grädde eller gräddersättning

Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt socker, gryn och mjöl. Rör ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8 – 10 min tills den har fått fin färg.

Koka upp grädde, matfett och sirap i en kastrull. Koka på svag värme ca 10 min. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 tim eller över natten. Servera med lättvispad grädde.

Modifierat recept från Arla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar