lördag 18 oktober 2014

Två varianter på äggfri broccolipaj med fetaost



VARIANT 1


Pajdeg
2 dl vetemjöl (ev 1 dl vetemjöl & 1 dl manitoba cream)
1 dl grahamsmjöl
100 gram smör eller margarin
En skvätt vatten

Fyllning
200-300 gram broccoli
1 paket (laktosfri) fetaost
2 dl (laktosfri) creme fraiche
1 dl (laktosfri) matlagningsgrädde
1 dl (laktosfri) mjölk
2 dl riven ost
1 tsk salt
Lite svartpeppar
Ev 4 st cocktailtomater i halvor

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa mjöl, matfett och vatten i en matberedare. Tryck ut i en pajform eller en form med löstagbara kanter och nagga. Låt vila en stund i kylen och grädda sedan i ca 10 minuter. Koka broccolin i några minuter och lägg i pajformen. Tärna fetaosten och strö över. Vispa ihop creme fraiche, grädde, mjölk & häften av osten. Smaksätt med salt och peppar. Häll blandningen över fyllningen, tryck ned tomaterna med snittytan uppåt, och strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt pajen svalna ordentligt innan servering. Servera med en grönsallad.

VARIANT 2 (ger en fastare fyllning)


Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
0,5 dl flytande margarin
1 dl (laktosfri) kesella
Ev 1 msk vatten

Fyllning
200-300 gram broccoli
0,5-1 paket (laktosfri) fetaost
2 dl (laktosfri) crème fraîche, ev med smak såsom paprika-chili
1,5 dl (laktosfri) kesella
1-2 dl mjölk
2 dl riven ost
0,5-1 tsk salt
Lite svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa mjöl, matfett och kesella i en matberedare. Tryck ut i en pajform eller en form med löstagbara kanter och nagga. Låt vila en stund i kylen och grädda sedan i ca 10 minuter. Koka broccolin i några minuter och lägg i pajformen. Tärna fetaosten och strö över. Vispa ihop creme fraiche, kesella, mjölk & osten. Smaksätt med salt och peppar. Häll blandningen över fyllningen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter. Låt pajen svalna ordentligt innan servering. Servera med en grönsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar