lördag 19 januari 2013

Sockerpasta (sugarpaste) till tårtgarnering

Räcker till två normalstora tårtor

4 msk kallt vatten
1 msk gelatinpulver
1 msk matolja
1,5 dl vit eller ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
12-15 dl florsocker
Ev karamellfärg

Smält gelatinet i vattnet över vattenbad. Blandningen får inte koka. Häll i matolja och sirap när gelatinet smält. Lägg vaniljsocker och florsocker i en skål och häll i vätskan. Blanda med elvispens degkrokar tills den känns slät och lättarbetad. Tillsätt mer florsocker om den känns mycket kladdig, men hellre för lite socker än för mycket då degen stelar med tiden.

Vira in degen noggrant i plastfolie, och förvara den mörkt och svalt i en lufttät burk i rumstemperatur.. Låt sockerpastan ligga till sig minst en dag innan användning.

När du knådar ut den mjölar du den med florsocker och kavlar ut tårtlock eller formar figurer. Knåda in mer florsocker om pastan är för kladdig. Det går att färgsätta sockerpastan med karamellfärg, antingen i vätskan innan du rör ned florsockret eller i färdig deg.

Lägg inte sockerpastan på tårtan förrän några timmar innan servering. Om du behöver förbereda tårtan kan du pensla baksidan med smält mjölkfritt margarin innan du lägger på den på tårtan, så suger den inte åt sig vätska ur tårtan.

Om det blir sockerpasta över, förvara i plastfolie, påse och tätslutande burk. Sockerpastan håller länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar