lördag 19 januari 2013

Prinsesstårta utan ägg, mjölk och mandel



Börja med att göra sockerpastan till tårtlocket minst ett dygn i förväg.

Baka sedan tårtbottnen:

Tårtbotten alt 1:
(något modifierat recept från Karolina Tegelaars bok Svenska klassiker utan ägg och mjölk)

2 dl rismjölk eller annan mjölkersättning
1 tsk vinäger (jag använder risvinäger)
4 dl vetemjöl
4 dl florsocker
1 dl potatismjöl eller majsstärkelse
2 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl olja

Smörj och bröa en springform. Blanda mjölk med vinäger och låt stå. Blanda ihop vetemjöl, florsocker, potatismjöl/majsstärkelse, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker. Rör ned mjölkblandningen och oljan och häll i formen. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 45-55 minuter. Låt svalna innan den skivas.

Tårtbotten alt 2:
http://knasigmat.blogspot.se/2013/03/underbar-agg-och-mjolkfri-tartbotten.html

Gör vaniljkräm: koka upp 2 dl rismjölk eller annan mjölkersättning med 4 tsk majsstärkelse, 2 tsk socker och ev lite gul karamellfärg. När krämen tjocknat, ta den från plattan och rör ned 1 tsk vaniljsocker. Låt kallna.

Vispa gräddersättning att blanda i vaniljkrämen och för att ha ovanpå tårtan. Jag använder Blue Dragons Coconut Cream där jag gröper ut den fasta kokoskrämen ur två paket, vispar fluffigt tillsammans med 1 tsk vaniljsocker och sedan ställer kallt att stelna.

Dela tårtbottnen i tre delar. Bred ca 1 dl hallonsylt på undre lagret. Blanda den kalla vaniljkrämen med en del av den vispade grädden och bred på det över lagret. Lägg på locket och bred på återstoden av grädden ovanpå och runt tårtan.

Kavla ut sockerpastan till ett lock och lägg på. Gör gärna lite tårtrosor att garnera med.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar