lördag 8 september 2012

Tårta utan ägg och mjölk

Tårtbotten

1,5 dl socker
2 msk NoEgg
0,5 dl vatten
0,5 dl flytande mjölkfritt margarin
0,75 dl rismjölk
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Smörj och bröa en rund form, ca 20 cm i diameter. Blanda vetemjöl,potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Blanda NoEgg och vatten i en bunke och vispa lite med elvisp. Häll i sockret och vispa så att det blir lite fluffigt. Häll i margarin, risdryck och de torra ingredienserna och vispa snabbt ihop till en slät smet. Bred ut smeten i formen.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter i 200 grader. Känn med en sticka om kakan är färdig, stickan ska vara torr. Låt kakan svalna något innan du stjälper upp den.

Denna tårtbotten blir ganska låg och passar bäst att dela i två bottnar. Om du vill göra en högre tårta är det bäst att baka två kakor i samma storlek, och dela dem i sammanlagt fyra bottnar.
(Något modifierat recept från http://www.mjolkfri.com/visa_recept/159/tartbotten_aggfri/)


Fyllning

Vaniljkräm
(för vaniljsås, ta dubbla mängden vätska)

2 dl rismjölk
1 dl kokosgrädde
2 msk socker
2 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker

Blanda allt utom vaniljsockret i en kastrull och låt sjuda under ständig omrörning. Avbryt när första bubblan syns och såsen/krämen tjocknat. Tillsätt vaniljsockret när såsen/krämen kallnat. Färgsätt ev med lite gul karamellfärg. Krämen räcker till ca 2 tårtlager.
(Något modifierat recept från http://1dlsocker.wordpress.com/tag/aggfri-tartbotten/)

"Grädde"
Vispa ett paket Blue Dragon coconut Cream tills det är ett fast fluff.

Lägg ihop tårtan

Dela tårtbottnen i 2 delar. Blanda lite vispad kokosgrädde med hälften av vaniljkrämen. Fukta ev tårtbottnen med lite saft eller spad från inlagd frukt. Bred på ett tunt lager sylt eller lägg på skivad inlagd frukt. Bred på vaniljkräm och lägg på locket. Bred vispad kokosgrädde på tårtan och garnera efter tycke och smak.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar