lördag 15 september 2012

Köttfärspiroger utan mjölk och ägg


16 stycken

50 g jäst
50 g mjölkfritt margarin
5 dl rismjölk
1,5 tsk salt
1 tsk socker
ca 13 dl vetemjöl

Fyllning
400 g köttfärs
en halv gul lök
2 morötter
0,5 tsk chilipeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
2 msk tomatpuré
1 dl vatten

Smula ner jästen i en bunke. Smält margarinet i en kastrull, tillsätt rismjölken och värm till fingervarmt (37 grader). Häll över blandningen över jästen och rör om till jästen har lösts upp. Tillsätt salt och socker. Arbeta sen in mjölet, lite i taget till en smidig deg som släpper från degbunkens kanter (använd gärna degkrokar). Pudra över lite mjöl och låt jäsa under duk i 30 minuter.

Medan degen jäser, gör fyllningen. Skala och hacka lök. Skala och riv morötter. Fräs köttfärsen och tillsätt lök, morötter, kryddor och salt. Tillsätt tomatpuré och vatten och låt allt puttra på låg värme i ca 10 minuter. Låt fyllningen svalna.

När degen jäst färdigt, dela den i 16 bitar. Forma varje bit till en boll och kavla ut till rundlar. Lägg ca 3 msk av fyllningen på ena halvan av rundeln. Vik över den andra halvan och tryck ihop kanten med en gaffel. Grädda i ca 15 minuter i 200-225 grader.

(Något modifierat recept från Bambis blogg.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar