torsdag 22 mars 2012

Mjölk- ägg- och sädesslagsfri tårta





Tårtbotten
100 gr mjölkfritt margarin
2 dl rismjöl
1 dl socker
1 1/2 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
5 msk äppelmos
1 dl varmt vatten
mjölkfritt flytande margarin till formen
rismjöl till formen

Sätt ugnen på 175°C.

Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (jag tog en form med hål i mitten, så det var lättare att dela på bottnen utan att den gick sönder för mycket). Smält margarinet. Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner smält smör, äppelmos och varmt vatten. Vispa lätt med en ballongvisp så att ev klumpar försvinner. Häll ut smeten i formen. Grädda ca 20-25 minuter, tills den är helt torr i mitten. Kontrollera med en sticka eller gaffel. Låt kakan svalna helt.

Vanilj-/citronkräm
3/4 dl socker
3 msk rismjöl
1 1/2 dl rismjölk
1 msk vaniljsocker eller rivet skal av 1/2 citron
25 gram mjölkfritt fast margarin

Blanda socker och rismjöl i en kastrull. Vispa ner rismjölken. Koka upp på svag värme under vispning till en tjock kräm. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt smaksättning och margarin. Låt svalna och ställ i kylen.

Smörkräm
125 gr mjölkfritt margarin, rumstemperatur
250 gr florsocker
2 tsk hett vatten

Smaksättningar:
Vanilj: 2 tsk vaniljsocker
Citron: 2 tsk finrivet citron- apelsin- eller limeskal
Kaffe: 4 tsk pulverkaffe upplöst i 2 tsk kokande vatten (d.v.s. "samma" vatten som i grundreceptet)
Choklad: 30 g kakaopulver eller 50 g mörk choklad, smält och avsvalnad
Likör: 3 tsk valfri likör

Mixa eller vispa margarinet och florsockret plus smaksättning i 3-4 min på medelfart.
Tillsätt vattnet sakta under vispning på låg hastighet. Tillsätt ev karamellfärg.

Risgrädde
4 msk rismjöl
3 dl risdryck
½ dl siktat florsocker
50 g mjölkfritt margarin

ev lite vaniljsocker eller rivet citronskal som smaksättning

Blanda rismjöl och risdryck i en kastrull och koka upp på medelvärme under ständig omrörning. Koka tills det tjocknar och blir grötliknande. Ta av från värmen och låt svalna helt tills rumstemperatur. Rör om då och då under tiden det svalnar.  Låt margarinet bli rumstempererat. Rör margarinet för hand så att det är väldigt smidigt och arbeta in lite av florsockret i taget så att det blir en väldigt smidig smörkräm. Plocka fram elvispen och vispa i smörkrämen på låg hastighet under tiden som du tillsätter "risgröten" ca en bordsmatsked i taget. Vispa in den tidigare skeden ordentligt innan du tillsätter nästa. Låt bli kall innan servering/användning.

Lägg ihop tårtan
Skär tårtbottnen i två delar. Lägg underdelen på ett tårtfat. Bred på ca 1 dl sylt och sedan vaniljkräm eller citronkräm. Lägg på den andra tårtbottnen. Täck hela tårtan med smörkräm eller valfri mjölkfri gräddersättning/vispad kokosgrädde/risgrädde. Ställ i kylen minst 30 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar